Simțurile: luate fiecare în parte ar putea fi definite ca simple reacții fiziologice, percepții. Amestecul lor însă creează lumea aceea intimă a fiecărui individ, care ne fascinează și ne definește.

Folosim simțurile pentru a simți lumea care ne înconjoară și cuvintele pentru a o descrie. Găsim forme de a o exprima abia după ce găsim forme de a ne-o însuși, de a o conține. Tot ceea ce spunem și modul în care îl spunem este menit să creeze o oglindă a realității. Dar ce este realitatea? Și cum poate fi ea cuprinsă?

O realitate nu are niciodată un aspect univoc. De fapt, descrierea sa este rezultatul mai multor aspecte: sentimente, emoții, legături, amintiri ...totul perceput cu ajutorul simțurilor. Percepția influențează foarte mult modelul de interpretare a lumii în care ne regăsim de obicei și, de aceea, este important să înțelegem ce se află în spatele dorinței noastre de a simți.

Simțurile sunt instrumente de o importanță incomensurabilă în viața oamenilor. Sunt daruri pe care ni le-a dat natura într-o generozitate nemărginită. Greu ne-am putea imagina cotidianul fără ele, fără frumusețea pe care ne-o transmit din mediul înconjurător.

Suntem ființe ambientale, percepem realitatea cu precizie, culegem informații care vin către noi … uneori de la ani-lumină distanță. Caracteristicile specifice ale capacităților noastre analitice și creative sunt extrase și procesate din ceea ce ne furnizează simțurile. 

E un mister la mijloc. Desigur, și o moștenire. O poveste care leagă prezentul nostru unic de istoria întregii omeniri – noi, cei de azi împărtășim ceva cu înaintașii noștri prin simțurile care ne însoțesc și care ne determină, poate, cine suntem, cum înțelegem lucrurile și ce alegeri facem. Ne definesc propria realitate și ne dau un sens.

Dar, dintre toate simțurile, simțul olfactiv este singurul care are legătură directă cu sistemul limbic unde se află centrul emoțiilor și care joacă un rol major în controlul dispoziției, memoriei și comportamentului. Totul trece prin simțul mirosului: emoții, amintiri, senzații. Cel mai vechi dintre simțuri ne ghidează în orice moment. 

Senzația mirosului se conturează într-un mod complex, cu contribuția și implicarea nasului, dar și a gurii, ochilor, creierului, pielii, vremii, mediului înconjurător și probabil și a altor lucruri la fel de importante. Această „experiență emoțională totală” asociată mirosului se află la baza procesului de învățare și este atât de necesară supraviețuirii încât unele amintiri olfactive sunt transmise împreună cu moștenirea genetică.

Există o “dimensiune aromatică” a istoriei noastre, a artei și tehnologiei contemporane, și nu în ultimul rând a vieții noastre în întregul ei. Fiecare lucru din Univers are un parfum unic, o amprentă. De aceea aromele ne transportă în vremuri și locuri de mult uitate, ne amintesc de oameni dragi și ne aduc o stare de bine. Ne ajută să găsim sensuri.

Noi, SENSUM, am ales pentru voi aromele Naturii, pentru a vă aminti de voi.

Mai jos Caro Verbeek, istoric al mirosurilor, din conferinta TEDex “The Historical Significance of Smell”. (https://www.ted.com/talks/caro_verbeek_the_historical_significance_of_smell)